Veteranensportclub

Veteranensportclub
Inleiding
Halverwege de jaren tachtig werd door oud-leden van de plaatselijke RKJB de behoefte gevoeld de nostalgische gevoelens die bij velen nog leefden nieuw leven in te blazen. Als vervolg op de RKJB uit de vijftiger en zestiger jaren werden op vele plaatsen veteranensportclubs opgericht, naar het voorbeeld van de vroegere jongerensportclubs, waar de oprichters zelf lid van waren geweest. In 1965 omgevormd tot de Katholieke Plattelands Jongeren.
Medio oktober 1986 werd op initiatief van oud-sportleider Toon Jansen en oud-sportleidster Riek Sommers-Brands de “Veteranensportclub Ravenstein” opgericht. Er werd daarbij een minimum leeftijd van 35 jaar gehanteerd. De leden van deze nieuwe club kwamen allemaal voort uit de vroegere Rooms Katholieke Jonge Boerenstand, de Boerinnenbond en de Katholieke Plattelands Jongeren.

Trotse winnaars
De eerste sportdag waar aan werd deelgenomen was de veteranensportdag, georganiseerd op 23 augustus 1987 te Berghem. Bij de heren werd het algemeen klassement, touwtrekken en diverse atletieknummers gewonnen door de club uit Ravenstein. Ook de dames presteerden zeer goed. Citaat uit het verslag van het Brabants Dagblad van 24 augustus 1987 ‘Trots sprong de captain van Ravenstein na afloop op de hoogste trede van het ereschavot om de beker als winnaar van het algemeen klassement bij de heren in ontvangst te nemen’.

Huisseling.nl; Veteranensportclub
Huisseling.nl; Oude traditie in ere hersteld. Aanvoerder Toon Jansen neemt de eerste prijs van het touwtrekken in ontvangst. V.l.n.r. Hent de Loyer, Gerrit Strik, Theo van den Bergh, Adriaan Kocken, Nico van den Bergh, Richard Govers, Jan van Schadewijk, Guus Reijs. Hent de Loyer en Jan van Schadewijk waren ook lid van de touwtrekploeg 1954 (Bron: Jan van Schadewijk).
Huisseling.nl; Veteranensportclub
Huisseling.nl; De heren bouwen een pyramide, met de vlag van de Jongeboerenstand in de top (Bron: Jan van Schadewijk).
Huisseling.nl; Veteranensportclub
Huisseling.nl; Afdeling Ravenstein is al jaren de enige actieve club uit Kring Oss. Op de sportdagen heeft ze al een groot aantal bekers gewonnen in verschillende klassementen, maar ook met touwtrekken, volksdansen, kogelstoten en loopnummers (Bron: Jan van schadewijk).

De eerste sportdag te Ravenstein werd georganiseerd op tweede pinksterdag 1990. De “Veteranensportclub Ravenstein” werd vertegenwoordigd door een dames- en een herenafdeling. Traditiegetrouw werd deze sportdag geopend met een Heilige Mis. Daarna werd vanuit de kerk opgemarcheerd naar de velden van de voetbalclub, waar de sportieve krachten werden gemeten. De dames van Ravenstein wonnen het algemeen klassement bij de dames, terwijl de heren een verdienstelijke 2e plaats in het algemeen klassement bij de heren behaalden.

Huisseling.nl; Veteranensportclub
Huisseling.nl; De dames en heren van de Veteranensportclub Ravenstein op 4 juni 1990, verenigd voor het Stationskoffiehuis. Sinds 1926 het clubhuis van de sportclubs, met in het midden icoon Frans Egbars. Door het vertrek van de familie Egbars omstreeks 1994 kwam hier na bijna 70 jaar een einde aan (Bron: Jan van Schadewijk).

20-jarig bestaan
Op 5 juni 2006 werd voor de tweede keer een veteranensportdag in Ravenstein georganiseerd op de velden van de plaatselijke voetbalclub. Het werd een voortreffelijk georganiseerde sportdag met prachtig zomerweer. Er kwam een recordaantal bezoekers op af. Vele nieuwe afdelingen uit de directe omgeving waren aanwezig, wat een gunstige uitwerking had op de bezoekersaantallen. De veteranen Ravenstein werden alleen vertegenwoordigd door de heren. Wegens gebrek aan leiding is de damesafdeling van de veteranensportclub in het begin van de negentiger jaren opgeheven. In 2011 bestaat de veteranensportclub 25 jaar. Een zestal leden is al die jaren lid van deze club geweest. Dit zijn: Jan Adriaans, Nico van den Bergh, Jan van Schadewijk, Gerrit Strik, Frans van Uden en Thijs Wijnakker.

Huisseling.nl; Veteranensportclub
Huisseling.nl; Sportdag van de Veteranensportclub te Ravenstein in 2006. Op de foto leden van de afdeling Ravenstein (Bron: Mevrouw Arts-van der Wijst).
Huisseling.nl; Veteranensportclub
Huisseling.nl; Sportdag van de Veteranensportclub te Ravenstein in 2006. Op de foto leden van de afdeling Ravenstein. We herkennen Willie van de Camp, Wim van de Camp (beide uit Megen), Jan van Schadewijk, Frans Loeffen (Neerloon), Nico van den Bergh, Hent de Loyer (beide uit Huisseling), Ruud van Breda (Ravenstein) en Bert van Deursen (Megen). (Bron: Mevrouw Arts-van der Wijst).
Huisseling.nl; Veteranensportclub
Huisseling.nl; Sfeerbeeld van de sportdag van de Veteranensportclub te Ravenstein in 2006 op het hoofdveld van VV Ravenstein, bij het 20-jarig bestaan (Bron: Mevrouw Arts-van der Wijst).
Huisseling.nl; Veteranensportclub
Huisseling.nl; Veteranensportclub Ravenstein 20 jaar!

*

Aan de Veteranensportclub zijn de volgende onderwerpen gerelateerd:
Jongeboerenstand
Boerinnenbond Sint Theresia en KVO

naar boven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.