Soos ! Soos ? en Pong Ping

Inleiding
Eind jaren ’60 was er in het oude gemeentehuis in Ravenstein al het jongerenwerk, genaamd de Instuif. De leeftijd was vanaf 16 jaar en vooral op Ravensteiners gericht. Er waren muziekavonden met optredens van o.a. Zip Fastening uit Ravenstein. Dit bloeide een beetje dood. Er was geen ruimte en er waren ook bijna geen activiteiten.
In 1969 kwam een idee om in Huisseling aan het huis van Jan van den Hoogen, aan de Grotestraat 46, een stuk aan te bouwen en iets nieuws op te starten. Agent Setz verleende de vergunning en kwam ook controleren. De horecapapieren van Jan van den Hoogen kwamen van pas met de aanvraag van die vergunning. Er kwam een mooie aanbouw aan het huis waar de jeugd kon vertoeven. Chris van Gaal was één van de metselaars. In dit hoofdstuk gaan we hier verder op in.

Huisseling.nl; De Soos
Huisseling.nl; Jan en Annie van den Hoogen-Boll achter de bar in ‘hun’ soos (Bron: Robert van Tongeren Fotografie Ravenstein via Familie Van den Hoogen).

De Soos
In de begintijd was er alleen op vrijdagavond wat gezellig buurten. De leeftijd was ook weer vanaf 16 jaar. Er kwamen jongeren uit Huisseling en omgeving, voornamelijk studenten. De eerste echte optredens kwamen en werden eens per maand in gemeenschapshuis Vidi Reo gehouden. Verder kwamen er thema-avonden met bijvoorbeeld luistermuziek en na een jaar of twee ook jeugdavonden (van 13 tot 16 jaar) op zaterdag. Er kwamen professionele programmaboekjes.
In het begin van de jaren ’70 waren er ook nog twee avonden in de week toneeloefeningen, één avond oefenen voor expressie en op zondagochtend koffiedrinken. De soos heette ‘Soos !’ voor jongeren van 13 tot 16 jaar en ‘Soos ?’ voor jongeren van 16 tot 25 jaar. Er waren toen zo’n 200 mensen bij betrokken. De oprit stond dan vol met Puchjes, Tomossen en Mobylettes (de Kreidlers en Zündapps gingen naar D’n Bond in Herpen). De Soos was van 1969 tot 1975 in Huisseling gevestigd.

Huisseling.nl; De Soos
Huisseling.nl; Interieur van de soos vanuit de bar gezien. De decoratie in die tijd: visnetten aan het plafond! Dansende jeugd met o.a. Hans Maassen, Yvonne van den Hoek, Lisette Bros, Esther Noyons, Willem van Tilborg en Jos van de Wolk (Bron: Robert van Tongeren Fotografie Ravenstein via Familie Van den Hoogen).
Huisseling.nl; De Soos
Huisseling.nl; Publiek bij een optreden van Marina van Casteren in de soos. Vlnr boven: Hans Maassen, Marie-Annet van Grunsven, Cor Zwartjes en Peter van den Hoogen; Onder: Tonny van den Hoogen, Tilly Rijken, Willemijn van de Burgt, Ingrid Maassen en Annekleta Voet (Bron: Robert van Tongeren Fotografie Ravenstein via Familie Van den Hoogen).

Soos Pong Ping
Op een gegeven moment werd de locatie Huisseling te klein. Men klopte bij de gemeente aan en er werd gevraagd om een andere ruimte. Gedacht werd aan de oude jongensschool aan de Kolonel Wilsstraat, maar burgemeester Bonnier wilde er in eerste instantie niet aan beginnen. Hij dacht dat het een hype was en dat het allemaal veel geld ging kosten. Uiteindelijk na veel vergaderen werd besloten dat de Soos toch naar de oude jongensschool zou gaan. Met het openingsfeest waren er optredens van Dimitri van Toren en de Mr. Albert Show. De Soos kreeg ook meteen een naamswijziging, namelijk Soos ‘Pong Ping’. De naam werd gekozen omdat de zaal die ze ter beschikking hadden gekregen, was gebruikt door de tafeltennisvereniging!

Huisseling.nl; De Soos
Huisseling.nl; Vergadering in Vidi Reo met het bestuur van de soos en de gemeenteraad over de verplaatsing van de soos (Bron: Robert van Tongeren Fotografie Ravenstein via Familie Van den Hoogen).

Er kwamen toneeloptredens en Jongerenmissen met Kerst en andere kerkelijke feestdagen in Vidi Reo. Diverse thema-avonden omtrent Amnesty International of politieke avonden met de gemeenteraad volgden. Bij Cellus Kocken werd elk jaar een carnavalswagen gebouwd. Het ledenaantal groeide behoorlijk met voornamelijk studerende jeugd. Andere jongeren sloten zich pas later aan. Voor de kinderen was er verder weinig te doen. Aparte initiatieven in die tijd ontstonden, zoals bakfietsenclub ‘Transportief’ en ‘Trap Inn’.

Huisseling.nl; De Soos
Huisseling.nl; Bakfietsenclub ‘Transportief’ tijdens een uitje (Bron: Robert van Tongeren Fotografie Ravenstein via Familie Van den Hoogen).

Trap Inn vond samen met de Scouting een onderkomen in de schuur bij Lansdaal aan de Doolhof. Transportief was de initiatiefnemer van ‘Snert op de Mert’ op carnavalsmaandag in Ravenstein. Enkele namen van bestuursleden van Pong Ping zijn bijvoorbeeld: Cor van Zuijlen, Piet Hein Arts, Peter van den Hoogen en Walter Elemans.

Huisseling.nl; De Soos
Huisseling.nl; Toneeluitvoering door leden van de soos in 1973 met het stuk ‘Ons Stadje’. Met Helma van Grunsven, Ria van den Hoek en Tonny van den Hoogen (Bron: Robert van Tongeren Fotografie Ravenstein via Familie Van den Hoogen).
Huisseling.nl; De Soos
Huisseling.nl; De toneelgroep in 1975 met o.a. Louis Witjes, Hudie Rijken, Annemarie Goets, Ger van den Broek, Peter van Casteren, Erik Schonenberg, Lisette Bros, Yvonne van den Hoek, Michel Bogaerts, Willeke de Best, Chris Dappers, en Tonny van den Hoogen en Frans Meyers (regisseur) (Bron: Robert van Tongeren Fotografie Ravenstein via Familie Van den Hoogen).

Op Opening jongerensoos Pong Ping in 1973
wordt een uiteenzetting gegeven over de ‘nieuwe’ soos in Ravenstein.

De oude Soos in Huisseling werd vanaf die tijd nog druk gebruikt als soort van gemeenschapshuis. Het Katholiek Vrouwengilde verzorgde er cursussen Frans en Engels, er werden vergaderingen gehouden door het CDA en het zangkoor maakte er gebruik van. Daarna heeft zelfs ‘ome Ad’ van den Hoogen nog in de aanbouw gewoond. Ad was een Frater van Tilburg en gaf handenarbeid op scholen in Oss. Later ging hij er schuin tegenover wonen in het huis van Piet Coraij (Grotestraat 49). De ruimte is nu de uitvalsbasis voor carnavalsvereniging ‘De Keiendweilers’.

Heden ten dagen bestaat de jongerensoos nog steeds, onder de naam ‘Madhouse’. Zij hebben hun onderkomen gevonden in de voormalige bibliotheek in gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein. In mei 2019 bestond Madhouse 30 jaar.

naar boven

Een gedachte over “Soos ! Soos ? en Pong Ping”

  1. Leuk om dit te lezen. Heb hier nog veel mooie herinneringen aan. Vooral de vele optredens van bekende artiesten zoals Robert Long. The Shoes en Alquin, om maar enkele namen te noemen, staan in mijn geheugen gegrift.
    Hans Brukx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.