Ballet

Balletschool Terpsichore in Huisseling
Inleiding
Tussen 1964 en 1987 had Huisseling een professionele balletschool onder leiding van Carla Timmermans-Asselbergs. De balletschool had de naam Terpsichore, genoemd naar één van de muzen uit de Griekse mythologie, wat betekent ‘Zij die graag danst’. In onderstaande bijdrage schetst Hanneke Kuijpers haar persoonlijke verhaal over de Balletschool. Gedurende 27 jaar (1960-1987) was zij actief ‘leerling’ van de school.

Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore
Huisseling.nl; Leerlingen van balletschool Terpsichore. Op de voorgrond Hanneke Kuijpers (Bron: Mevrouw Timmermans-Asselbergs).
Huisseling.nl; Ballet
Huisseling.nl; Repetitie van den balletschool in de aula van de jongensschool(?) Sint Jozef aan de Graafsestraat 1 in 1964. De balletschool viel onder auspiciën van het Vrouwengilde (Bron: Familie De Vries-Schonenberg).

In 1964 kwam Carla samen met haar man Pierre, kunstschilder en beeldend kunstenaar, in Huisseling wonen. Carla ging kijken naar een balletuitvoering die werd georganiseerd door het Katholiek Vrouwengilde in Ravenstein. Er werden destijds ook balletlessen gegeven in de gymzaal van de Sint Jozefschool. Carla nodigde het bestuur uit om te komen kijken naar een uitvoering van haar balletschool in Oosterhout, waar zij sinds 1958 les gaf. Men was onder de indruk en vroeg haar om de lessen in Ravenstein over te nemen. Ze vond dat de leerlingen dan ook echte balletpakjes en balletschoentjes zouden moeten dragen, wat het bestuur van het Vrouwengilde wat overdreven vond. Het resultaat was dat Carla zelf een eigen balletschool startte. Dit had als groot voordeel dat vanaf 1964 meisjes waarvan de moeders lid waren van de Boerinnenbond (en dat gold voor de meeste meisjes uit Huisseling) ook lid konden worden.

Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore
Huisseling.nl; Uitvoering van het Kerstverhaal door balletschool Terpsichore in de Huisselingse kerk (Bron: Mevrouw Timmermans-Asselbergs).

Balletzaal en atelier aan de Hamstraat
Een echt goede locatie was er eerst niet, achtereenvolgens werden de lessen gegeven in het zaaltje bij de Keurvorst, het Stationskoffiehuis en boven in het oude gemeentehuis. Uiteindelijk bouwde de familie Timmermans een ‘schuur’ achter hun huis in de Hamstraat, die ze (illegaal) inrichtten als balletzaal annex atelier. Compleet met barres en spiegels. De balletschool groeide uit tot zo’n 120 leden. Voor veel meisje en een enkele jongen waren de balletlessen de eerste kennismaking met klassieke muziek. Hét grote doel was de tweejaarlijkse uitvoering. Samen met Wicky van der Meulen uit Huisseling werd de muziek verzorgd en de belichting werd verzorgd door de eveneens uit Huisseling afkomstige Cor van Zuijlen. Zuster Leonita ving de kinderen van Carla tijdens de lessen op wanneer Pierre niet thuis was en hielp mee in de kleedkamers. In Vidi Reo zijn tussen 1967 en 1974 vier opvoeringen gegeven; ‘Rosella’s avontuur’, ‘De tovervisjes’, ‘De belevenissen van Joyce’ en ‘Prinses Marjolijntje’. Na 1974 was het podium van Vidi Reo te klein geworden en week men uit naar het ‘echte’ toneel van De Lievekamp in Oss. Hier werden tussen 1976 en 1985 de opvoeringen ‘De geheimzinnige pop’, ‘De toverbril’, ‘Olaf de schoenpoetser’, ‘We noemen haar Conchita’ en ‘De ontmoeting van Tamara’ vertoond.

Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore
Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore (Bron: Mevrouw Timmermans-Asselbergs).
Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore
Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore

Avondvullende sprookjes
Voor elke uitvoering schreef Carla zelf een avondvullend sprookje. Bij dat verhaal zocht ze zelf muziek en dansen. Iedereen, jong of oud, dik of dun, talent of geen talent mocht meedansen. Carla naaide zelf alle kostuums, vaak versierd met honderden handgenaaide pailletjes. Pierre zorgde voor de prachtige decors, de attributen, zoals de zeepaardenhoofdjes, schuimrubberen vissen en de hoofdbedekking voor de maanmannetjes. Bovendien werden de hoofdrolspelers door hem professioneel geschminkt. ‘Het was een feest om aan zo’n uitvoering mee te mogen doen. De extra repetities vooraf, de spanning in de kleedkamers en tenslotte de trots om op dat grote toneel te mogen staan in je mooie kostuum. Het applaus en de bewondering van je ouders en alle anderen! Een niet te vergeten ervaring!’ Behalve de tweejaarlijkse uitvoeringen werkte Carla, met wisselende groepjes danseressen, mee aan de Osse Revue en de operette in Veghel. Ook werden dansen uitgevoerd voor zieken en kerstvieringen in de kerken van Ravenstein en Huisseling. Jammer genoeg kreeg Carla schouderproblemen en omdat ook Pierre ernstige reuma kreeg, zijn zij in 1987 teruggegaan naar hun geboorteplaats Bergen op Zoom. Huisseling raakte daarmee niet alleen zijn balletschool kwijt, maar ook twee markante en graag geziene inwoners. Inmiddels had aan de Dorskamp Myra Molenaar haar Balletschool geopend…

Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore
Huisseling.nl; Leerlingen van balletschool Terpsichore (Bron: Mevrouw Timmermans-Asselbergs).
Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore
Huisseling.nl; Uitvoering van balletschool Terpsichore (Bron: Mevrouw Timmermans-Asselbergs).
Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore
Huisseling.nl; Balletschool Terpsichore met een uitvoering in Vidi Reo in Ravenstein (Bron: Hanneke van de Burgt-Kuijpers).

16 gedachtes over “Ballet”

    1. Leuk Marion. Ik zie het nu pas en Hanneke kuijpers, waar ik nog steeds contact mee heb, heeft dit samengesteld. Mooie herinneringen, ook voor mij natuurlijk. Herinner me je heel goed hoor, met een lach op je gezicht. Lieve groetjes Carla Timmermans

  1. Wist niet dat de school al in 1964 was begonnen. Heb er zelf met veel plezier gedanst. Ik was zelfs Olaf in Olaf de schoenpoetser.

    1. Leuk Ingeborg. Ik heb je na “Olaf” nooit meer gezien maar je foto staat nog steeds in mijn kamer. Vergeet jullie allemaal nooit. Zonder jullie had ik mijn sprookjes nooit op het toneel kunnen brengen. Alle goeds en lieve groetjes. Carla Timmermans

      1. Hoi Carla, Ja ik ben vrij snel daarna verhuist naar Almere en heb daar nog een paar jaar ballet lessen gevolgd bij Marianne de Hond. na mijn 2e bevalling en verhuizing binnen Almere is het er eigenlijk niet meer van gekomen. Mijn dochter heeft nog wel op ballet gezeten en een van mijn kleindochters (nog geen 3 jaar) is ook al vollop aan het dansen. Zit toch ergens in het bloed dus. Ik kijk er vol liefde op terug. Heb ook nog wel wat foto’s van allerlei optredens. Ook het programma boekje van Olaf de Schoenpoetser waar ik samen met Yolanda Lammers op omslag sta, heb ik nog. Wel heel erg leuk om de verhalen en reacties hier te lezen. Veel liefs Ingeborg

  2. Wat leuk om dit te lezen en de foto’s te zien. Carla Timmermans heeft mij op 6-jarige leeftijd kennis laten maken met klassiek ballet en tot op heden, ben nu 55 jaar dans ik nog steeds met veel plezier. Mooie rollen mogen dansen, waar ik nog steeds dankbaar voor ben. Fijn dat ik nog kontakt met je heb Carla en nu weer met jou Hanneke. Liefs van mij Yolanda

    1. Hey Yolanda, Wat leuk om te zien dat jij bent blijven dansen. We hebben best veel lol gehad samen met alle lessen en repetities.
      Woon je nog in Ravenstein?
      Groetjes,
      Ingeborg

  3. Wat bijzonder om hier ineens terecht te komen! Mijn hemel, zoveel herinneringen aan een heel bijzondere tijd. De balletlessen waren het hoogtepunt van de week voor mij, op dinsdag. En dan het optreden in de Lievekamp; alleen op het podium in een witte tutu….
    Dans heeft sindsdien een heel belangrijke plek in mijn leven gekregen. Via allerlei omwegen ben ik lange tijd als dansdocent werkzaam geweest en heb ik als dansconsulent gewerkt. En ik dans nog steeds, met dezelfde overgave als toen, eind jaren zeventig. Dankbaar voor de bedding die toen gelegd werd!

    1. Lieve Hannelore, Heel toevallig spit ik weer eens in “mijn verleden”, dat nog steeds “mijn leven” is. Met zoveel liefde heb ik dat gedaan en de leerlingen en het ballet waren ‘een’ voor mij. Ben jullie nooit vergeten. De familie Duuynstee heb ik in hun verdrietigste periode heel intens meegemaakt. Dat weet je nog wel. Hoop dat het met allemaal goed gaat en wie weet zien we elkaar nog eens. Ben nu 83 pfff. haha

  4. Beste Carla,
    Mijn moeder, Ans Vermijs zou heel graag eens contact zoeken met u. Zij heeft bij u gedanst. Wellicht kunnen wij contact leggen?

  5. Och wat leuk om hier op deze site terecht te komen. Ik heb meer dan 10 jaar balletles gehad en heb nog les gehad in de gymzaal van de jongensschool, in de Keurvorst, in de, in het stationskoffiehuis, het oude gemeentehuis (met de duiven) en in de Hamstraat natuurlijk. Ik was één van de kabouters op de foto hierboven. Grappig hoor, om jezelf zo hier tegen te komen. Ik Ik heb meerdere uitvoeringen meegemaakt. Zowel in Vidi-Reo als in de Lievenkamp. Onder andere was ik injectiespuit, kaarsje, en ??? Als kaarsje sta ik hier op de groepsfoto. Het was altijd één groot feest om aan de uitvoeringen mee te mogen doen.
    Carla, als je dit leest, dan wil ik je graag bedanken voor alles en voor de mooie tijd en de prachtige herinneringen die ik eraan heb overgehouden.
    Hartelijke groet en veel liefs,
    Marion

  6. Wat Leuk dit tegen te komen,
    Denk ook met heel goed gevoel terug aan die tijd.
    Optreden als sneeuwvlok en later meegedaan aan de Osse revue. Vaak de vraag gehad of ik ballet heb gedaan….mensen dachten dat te zien aan mijn bewegingen. Mooie tijd geweest 👍

  7. Hi juf! We zeiden toen geen ‘Carla’. :-). Ik weet nog hoe ik bij de allereerste le sbetoverd raakte door de band recorder. Ik kan de piano tune nóg zingen.
    Ik was flabbergasted.
    Jij nam ons altijd serieus. Uitdraaien, rug, armen, je was altijd bezig om ons mooi in model te krijgen. Jouw lessen en de studio waren voor mij een enorme beleving. ik ben uiteindelijk in de muziek belandt vanwege de sprookjesachtige muziek die volgden uit de balletlessen.
    De kostuums die jij maakte, de rol die je kreeg in de voorstelling; alles was zo spannend. Nu pas realiseer ik mij hoe groot jouw ondernemerschap was door de Lievekamp af te huren en alle kostuums, choreographie en ALLES te maken. Dankjewel daarvoor.

    Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.