
Inleiding
Tot in de jaren ‘30 van de vorige eeuw stond in het dorp de voetbalsport nog in de kinderschoenen. De sportclub van de RKJB was nog niet actief en voetballen was als sport nog niet gewoon. Wat echter niet wegnam dat enkele Huisselingse boerenjongens contact kregen met een groep Dennenburgse voetballers. Die waren onder de naam ‘De club van Fun’ onder leiding van Fun van Summeren actief en organiseerden overal wedstrijdjes. Dit als alternatief omdat ze niet aan een competitie konden deelnemen. Het contact leidde tot de eerste onderlinge wedstrijden tussen Huisseling en Dennenburg.
Sjaak Elemans vertelt over zijn ‘eerste’ wedstrijd met Dennenburg.
‘De wei achter onze boerderij leek geschikt. Piet Suppers, officieel scheidsrechter van de voetbalcompetitie, was bereid om de wedstrijd te leiden. Op de bewuste zaterdag waren de goals met gebruikmaking van bonenstaken opgericht. De scheids was uitgelegd dat hij het veld kon bereiken via het Kerkpad vanaf het witte bruggetje, rechtdoor de doodlopende grasstraat in. In de tijd dat wij het veld in orde maakten, had Driekus zijn zwarte paard in de grasstraat gebracht en een prikkeldraad gespannen. Piet de scheids kwam met zijn fiets de grasstraat ingereden en werd genadeloos gegrepen door de strak gespannen prikkeldraad. Na een korte eerste hulp en met wat schrammetjes kon toch nog een kwartier te laat, de wedstrijd beginnen.’
De wedstrijd werd ruimschoots door die van Dennenburg gewonnen, mede door op de goede plaatsen te schoppen. Omdat er in die tijd nog geen buitenspelregels bestonden, was de stand aan hun kant ruim boven de 10 geëindigd. Piet Geurts werd later toch nog een goede voetballer bij RSV-Geelgroenen.
Union
Volgens het gemeenteverslag was rond 1935 de voetbalsport de enige sport die in de gemeente in verenigingsverband werd beoefend. Het peil was laag. In Huisseling is er in het begin van de 20e eeuw een voetbalvereniging geweest die ‘Union’ heette. Er werd gevoetbald op een weitje aan de Woordstraat. Jan van den Oever was de scheidsrechter en er wordt verteld dat hij een wekker als horloge gebruikte. Rond 1965 voetbalde de Huisselingse jeugd bij de kerk, dit tegen de zin van pastoor Diels. Vanwege de ruilverkaveling was er aan Den Dam een stukje grond -in eigendom van de kerk- overgebleven. Geen landbouwgrond maar met oude bomen en struiken. Frans Princen werd gevraagd de bomen en struiken te rooien en het perceel te egaliseren met zand. Het resultaat was in 1968 een trapveldje van 20 bij 30 meter.
Twee jaar later kwam ook vanwege de ruilverkaveling een stuk land vrij op de hoek Heuveleindstraat/Baxenbosstraat, eerder in gebruik door Cor van den Heuvel. Pastoor Diels gaf het stuk grond in gebruik aan de jeugd van Huisseling. Voor de pastoor was ook van belang dat er éénmaal per jaar het rustaltaar voor de Eligiusprocessie kon staan. Die traditie moest blijven bestaan en de oude locatie op de Ringelenburg was mede door diezelfde ruilverkaveling opgeheven. Rond 1970 kon er daadwerkelijk gevoetbald worden. Elk jaar werd het veld een beetje opgeknapt met goals, ballenvangers en een kleedhok (twee ruimten zonder stroom en water). Stroom kwam van Tiny van Lieshout en extra inkomsten werden verkregen door de verkoop van onder andere broodjes en gehaktballen.

Zomeravondcompetitie FC Huisseling
In 1973 was er sprake van de start van de zomeravond-voetbalcompetitie. Huisseling wilde meedoen en in 1974 werd FC Huisseling opgericht. Onder leiding van voorzitter Chris van Gaal en bestuursleden Rinus van Oosteren, Thijs van Els, Geert van Dijk en Peter van den Hoogen werd de eerste officiële ledenvergadering gehouden in het Stationskoffiehuis. Het veld werd ‘zomeravondklaar’ gemaakt en FC Huisseling deed mee. Eerst met één elftal en enkele jaren later zelfs met twee elftallen. Het tenue bestond uit een groen shirt, witte broek en gele kousen.

FC Huisseling werd viermaal kampioen en organiseerde ook haar toernooien en feestavonden bij het Stationskoffiehuis. De zomeravondcompetitie bestaat ondertussen 40 jaar (2015) en FC Huisseling heeft elk jaar meegedaan. Vanaf het begin was ’t Schilderke (Cor Arts) de hoofdsponsor en meestal ook de enige sponsor. Hij zorgde voor de shirtjes en de financiën voor het opknappen van het veld.
In 1991 houdt FC Huisseling in de oude kippenschuur van Ad Vos een rommelmarkt ten behoeve van een nieuwe keet. De oude is totaal verrot en er is door vandalen flink huisgehouden. Het wordt een succes en van het geld kan een nieuwe keet worden aangeschaft.


Tijdens de bouw ervan wordt brand gesticht in de oude keet, waardoor alle bouwmaterialen voor de nieuwe in vlammen opgaan. Het nieuwe gebouwtje is groter en degelijker en biedt meer mogelijkheden. Met medewerking van het gilde wordt het in de loop der jaren diverse keren opgeknapt en opnieuw ingericht. Het wordt nu zelfs elke
dinsdagavond gebruikt als een soort van clubhuis. Ook in 2011 is FC Huisseling nog steeds actief in de gemeenschap met een nieuw en jong bestuur. Het veld is inmiddels opgeknapt en er worden weer wedstrijden voor de zomeravond competitie gespeeld.

Zomeravondtoernooi en Kwisspelavond
In 1987 wordt door FC Huisseling het laatste zomeravondtoernooi gehouden. Deze vonden altijd plaats in het weekend van Vaderdag. In de loop der jaren groeide het evenement uit tot een waar dorpsfeest met een tent op het veld waar zaterdagavond een dansavond werd georganiseerd. De muziek werd verzorgd door discotheek ’’t Ruske’ (Wichard Rossen). Voor de kinderen werd er een rommelmarkt gehouden en op het veld waren dan van vrijdagavond tot zondagmiddag de wedstrijden te volgen. Op een gegeven moment werd de belangstelling minder, de toernooien werden niet meer georganiseerd en er werd overgegaan tot het houden van een zeskamp met ’s avonds een ‘Kwisspelavond’ in het parochiecentrum. Hier moesten de deelnemende teams diverse spelopdrachten uitvoeren en een toneel- of playbackuitvoering ten gehore brengen. Dit alles hield een jaar of zes stand. Tegenwoordig organiseert de club alleen nog de Kwisspelavond.



Teamfoto’s



Baxenbosbattle
In 2002 ontstond de Baxenbosbattle uit de zeskampen van de voetbalclub. FC Huisseling stopte ermee en diverse Huisselingse jongeren en leden van het gilde hebben de organisatie overgenomen en zijn het de Baxenbosbattle gaan noemen. Oud leden van FC Huisseling zetten zich nog steeds in als jurylid. De zeskamp werd een zevenkamp en het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een waar dorpsfestijn. Er gaan heel wat uurtjes voorbereiding aan vooraf. Zaterdagmiddag is de zevenkamp waar de diverse teams strijden om de wisseltrofee en ’s avonds is er een optreden van een regionale live band. Het mooie van dit evenement is dat het een echt dorpsfeest is voor heel Huisseling. De Baxenbosbattle duurde tot aan 2014.