Voetbal

Huisseling.nl FcHuisseling
Huisseling.nl; Logo FC Huisseling

Inleiding
Tot in de jaren ‘30 van de vorige eeuw stond in het dorp de voetbalsport nog in de kinderschoenen. De sportclub van de RKJB was nog niet actief en voetballen was als sport nog niet gewoon. Wat echter niet wegnam dat enkele Huisselingse boerenjongens contact kregen met een groep Dennenburgse voetballers. Die waren onder de naam ‘De club van Fun’ onder leiding van Fun van Summeren actief en organiseerden overal wedstrijdjes. Dit als alternatief omdat ze niet aan een competitie konden deelnemen. Het contact leidde tot de eerste onderlinge wedstrijden tussen Huisseling en Dennenburg.

Sjaak Elemans vertelt over zijn ‘eerste’ wedstrijd met Dennenburg.
‘De wei achter onze boerderij leek geschikt. Piet Suppers, officieel scheidsrechter van de voetbalcompetitie, was bereid om de wedstrijd te leiden. Op de bewuste zaterdag waren de goals met gebruikmaking van bonenstaken opgericht. De scheids was uitgelegd dat hij het veld kon bereiken via het Kerkpad vanaf het witte bruggetje, rechtdoor de doodlopende grasstraat in. In de tijd dat wij het veld in orde maakten, had Driekus zijn zwarte paard in de grasstraat gebracht en een prikkeldraad gespannen. Piet de scheids kwam met zijn fiets de grasstraat ingereden en werd genadeloos gegrepen door de strak gespannen prikkeldraad. Na een korte eerste hulp en met wat schrammetjes kon toch nog een kwartier te laat, de wedstrijd beginnen.’
De wedstrijd werd ruimschoots door die van Dennenburg gewonnen, mede door op de goede plaatsen te schoppen. Omdat er in die tijd nog geen buitenspelregels bestonden, was de stand aan hun kant ruim boven de 10 geëindigd. Piet Geurts werd later toch nog een goede voetballer bij RSV-Geelgroenen.

Union
Volgens het gemeenteverslag was rond 1935 de voetbalsport de enige sport die in de gemeente in verenigingsverband werd beoefend. Het peil was laag. In Huisseling is er in het begin van de 20e eeuw een voetbalvereniging geweest die ‘Union’ heette. Er werd gevoetbald op een weitje aan de Woordstraat. Jan van den Oever was de scheidsrechter en er wordt verteld dat hij een wekker als horloge gebruikte. Rond 1965 voetbalde de Huisselingse jeugd bij de kerk, dit tegen de zin van pastoor Diels. Vanwege de ruilverkaveling was er aan Den Dam een stukje grond -in eigendom van de kerk- overgebleven. Geen landbouwgrond maar met oude bomen en struiken. Frans Princen werd gevraagd de bomen en struiken te rooien en het perceel te egaliseren met zand. Het resultaat was in 1968 een trapveldje van 20 bij 30 meter.

Twee jaar later kwam ook vanwege de ruilverkaveling een stuk land vrij op de hoek Heuveleindstraat/Baxenbosstraat, eerder in gebruik door Cor van den Heuvel. Pastoor Diels gaf het stuk grond in gebruik aan de jeugd van Huisseling. Voor de pastoor was ook van belang dat er éénmaal per jaar het rustaltaar voor de Eligiusprocessie kon staan. Die traditie moest blijven bestaan en de oude locatie op de Ringelenburg was mede door diezelfde ruilverkaveling opgeheven. Rond 1970 kon er daadwerkelijk gevoetbald worden. Elk jaar werd het veld een beetje opgeknapt met goals, ballenvangers en een kleedhok (twee ruimten zonder stroom en water). Stroom kwam van Tiny van Lieshout en extra inkomsten werden verkregen door de verkoop van onder andere broodjes en gehaktballen.

Huisseling.nl FcHuisseling
Huisseling.nl; Een speciaal samengesteld team voor FC Huisseling in een gelegenheidswedstrijd tegen Herpinia (Herpen) in 1975 (Bron: Familie Arts-van der Wijst).

Zomeravondcompetitie FC Huisseling
In 1973 was er sprake van de start van de zomeravond-voetbalcompetitie. Huisseling wilde meedoen en in 1974 werd FC Huisseling opgericht. Onder leiding van voorzitter Chris van Gaal en bestuursleden Rinus van Oosteren, Thijs van Els, Geert van Dijk en Peter van den Hoogen werd de eerste officiële ledenvergadering gehouden in het Stationskoffiehuis. Het veld werd ‘zomeravondklaar’ gemaakt en FC Huisseling deed mee. Eerst met één elftal en enkele jaren later zelfs met twee elftallen. Het tenue bestond uit een groen shirt, witte broek en gele kousen.

Huisseling.nl FcHuisseling
Huisseling.nl; Zomeravondvoetbalclub FC Huisseling op het terrein aan de Heuveleindstraat. Het elftal bestaat eind jaren ’70 onder andere uit de mensen op de foto: Chris van Gaal, Peter van den Hoogen, Toon Jaspers, Geert van Dijk, Harrie van Erp, Thijs van Els, Cor Arts (sponsor), Bennie Arts, Bert Dominicus, Tiny van Lieshout, Wiet Arts, Cor Pouwels, e.a. (Bron: Familie Arts-van der Wijst).

FC Huisseling werd viermaal kampioen en organiseerde ook haar toernooien en feestavonden bij het Stationskoffiehuis. De zomeravondcompetitie bestaat ondertussen 40 jaar (2015) en FC Huisseling heeft elk jaar meegedaan. Vanaf het begin was ’t Schilderke (Cor Arts) de hoofdsponsor en meestal ook de enige sponsor. Hij zorgde voor de shirtjes en de financiën voor het opknappen van het veld.
In 1991 houdt FC Huisseling in de oude kippenschuur van Ad Vos een rommelmarkt ten behoeve van een nieuwe keet. De oude is totaal verrot en er is door vandalen flink huisgehouden. Het wordt een succes en van het geld kan een nieuwe keet worden aangeschaft.

Huisseling.nl; Voetbal
Huisseling.nl; Gelegenheidselftal van de gebroeders Arts in een wedstrijd tegen Herpinia in 1975. Bovenste rij v.l.n.r. Joop, Gerard, Adriaan en Hennie. Onderste rij v.l.n.r. Marius, Wiet, Cor, Piet Hein en Teun Arts (Bron: Familie Arts-van der Wijst).
Huisseling.nl; Voetbal
Huisseling.nl; Het huidige clubgebouw van FC Huisseling op het terrein aan de Heuveleindstraat. Het wordt deels gebruikt door het Sint Lambertusgilde (Bron: Foto’s Jeroen Arts).

Tijdens de bouw ervan wordt brand gesticht in de oude keet, waardoor alle bouwmaterialen voor de nieuwe in vlammen opgaan. Het nieuwe gebouwtje is groter en degelijker en biedt meer mogelijkheden. Met medewerking van het gilde wordt het in de loop der jaren diverse keren opgeknapt en opnieuw ingericht. Het wordt nu zelfs elke
dinsdagavond gebruikt als een soort van clubhuis. Ook in 2011 is FC Huisseling nog steeds actief in de gemeenschap met een nieuw en jong bestuur. Het veld is inmiddels opgeknapt en er worden weer wedstrijden voor de zomeravond competitie gespeeld.

Huisseling.nl FcHuisseling
Huisseling.nl; Het logo van FC Huisseling op het veld (Bron: Foto’s Jeroen Arts).

Zomeravondtoernooi en Kwisspelavond
In 1987 wordt door FC Huisseling het laatste zomeravondtoernooi gehouden. Deze vonden altijd plaats in het weekend van Vaderdag. In de loop der jaren groeide het evenement uit tot een waar dorpsfeest met een tent op het veld waar zaterdagavond een dansavond werd georganiseerd. De muziek werd verzorgd door discotheek ’’t Ruske’ (Wichard Rossen). Voor de kinderen werd er een rommelmarkt gehouden en op het veld waren dan van vrijdagavond tot zondagmiddag de wedstrijden te volgen. Op een gegeven moment werd de belangstelling minder, de toernooien werden niet meer georganiseerd en er werd overgegaan tot het houden van een zeskamp met ’s avonds een ‘Kwisspelavond’ in het parochiecentrum. Hier moesten de deelnemende teams diverse spelopdrachten uitvoeren en een toneel- of playbackuitvoering ten gehore brengen. Dit alles hield een jaar of zes stand. Tegenwoordig organiseert de club alleen nog de Kwisspelavond.

Huisseling.nl; Voetbal
Huisseling.nl; Op de foto zien we twee teams tegen elkaar strijden in een spel waarbij bekers water naar de overkant gebracht moeten worden en de tegenpartij die bekers met natte sponsen probeert deze om te gooien. We zien onder andere Sjef van Liebergen?, Sylvia van Liebergen-de Leeuw, Hans Heinemann, Mario Coenen, Tonnie van der Ven, Mathijs van Aar, Wil Wattenberg, Trudy Wattenberg-van Dijk, Cyrille Driessen, Theo Baars en Gerda Heinemann-Munsters (Bron: Foto’s Jeroen Arts).
Huisseling.nl; Voetbal
Huisseling.nl; Bewoners van de Woordstraat in een fanatieke strijd op het veld (Bron: Foto’s Jeroen Arts).
Huisseling.nl; Voetbal
Huisseling.nl; Bewoners van de Woordstraat ook ’s avonds actief tijdens de Kwisspelavond als de ‘Nana Nouskouri’s’ in een playbackuitvoering (Bron: Familie Arts-van der Wijst).

Teamfoto’s

Huisseling.nl; Voetbal
Het voetbalelftal van FC Huisseling in 1989. Op de foto: Harrie van Erp, Th. Stoots, Ruud van den Hoogen, Sjaak Seegers, School, Carlo van Gaal, Toon Jaspers, Thijs van Els, Cor Arts (sponsor), Adje van den Hoogen, Robert van Gaal, Alfons Prinsen, Ruud van Liempt, N.N., Wiet Arts en Edwin van Els.
Huisseling.nl FcHuisseling
Huisseling.nl; Het elftal van FC Huisseling in 2002. Op de foto: Jan Willem de Haas, Stijn Vedder, Guido van IJzendoorn, Pim van den Hoek, Joan van Oosteren, Edwin van Els, Fred van de Sluijs, John van den Bergh, Frank Waijers, Ralph Frickel, Bas van Aar, Erik van Dijk, Bjorn van Duren, Gijs van Lieshout, Sander Lagarde, Dirk van Dieten, Siebers.
Huisseling.nl FcHuisseling
Huisseling.nl; Het elftal van FC Huisseling in 2002. Op de foto: Jan Willem de Haas, Stijn Vedder, John van den Bergh, Fred van de Sluijs, Sander Lagarde, Pim van den Hoek, Guido van IJzendoorn, Dirk van Dieten, Bas van Aar, Edwin van Els, Frank Waijers, Siebers, Joan van Oosteren, Ralph Frickel, Erik van Dijk, Gijs van Lieshout, Bjorn van Duren.

Baxenbosbattle
In 2002 ontstond de Baxenbosbattle uit de zeskampen van de voetbalclub. FC Huisseling stopte ermee en diverse Huisselingse jongeren en leden van het gilde hebben de organisatie overgenomen en zijn het de Baxenbosbattle gaan noemen. Oud leden van FC Huisseling zetten zich nog steeds in als jurylid. De zeskamp werd een zevenkamp en het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een waar dorpsfestijn. Er gaan heel wat uurtjes voorbereiding aan vooraf. Zaterdagmiddag is de zevenkamp waar de diverse teams strijden om de wisseltrofee en ’s avonds is er een optreden van een regionale live band. Het mooie van dit evenement is dat het een echt dorpsfeest is voor heel Huisseling. De Baxenbosbattle duurde tot aan 2014.

naar boven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.