Burgemeesters

Lijst van burgemeesters vanaf 1811

Burgemeester Albertus van de Wiel

Huisseling.nl; Burgemeesters

Lijst van burgemeesters vanaf 1811
In 1851 werd de gemeentewet van Thorbecke van kracht. Vanaf dat jaar stond niet langer de burgemeester aan het hoofd van de gemeente, maar werd de gemeenteraad het hoogste orgaan binnen de gemeente. De burgemeester is nog wel verantwoordelijk voor de openbare orde en tevens voorzitter van de gemeenteraad. Samen vormen ze het gemeentebestuur.

Huisseling.nl; Burgemeesters
Huisseling.nl; Burgemeester Gerard van den Oever. Van den Oever was tevens wethouder in de gemeente Ravenstein (Bron: detail foto Ravensteinse gemeenteraad).

Gemeente Huisseling en Neerloon:
Jacques Bruijsten 1811-1828
Jan Wouter Kocken 1828-1862†
Johannes Wilhelmus van Asten 1862-1868
Antonius van den Bogaard (waarnemend) 1868-1869
Gerardus Joannes Franciscus van den Oever 1869-1907†
Albertus van de Wiel 1907-1923

Onder de Gemeente Ravenstein:
F.G. Caners (Frans) 1923-1939

Huisseling.nl; Burgemeesters
Huisseling.nl, Burgemeester F.G. Caners.

J.H.W.A. Hoefnagel (Jan) 1939-1958

Adrianus (Janus) Johannes Arts (waarnemend) 1958
Henri P. J. van Weegen 1958-1969
Jacques Bonnier 1969-1982
Jacobus Combée (Coos) 1983-1994
J.M. de Laat (waarnemend) 1994
Anette J.M. van Delft 1994-2000
I.J.P. Keijzer (Ies) (waarnemend) 2000-2002

Onder de gemeente Oss:
Herman W.M. Klitsie 2002-2011
Wobine Buijs-Glaudemans 2011-heden

naar boven

*

Burgemeester Albertus van de Wiel

Huisseling.nl; Burgemeesters
Huisseling.nl; Portret van Albertus van de Wiel (Bron: Boekje Brandassurantie NCB). [klik om te vergroten]
Inleiding
De familie Van de Wiel behoorde in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw tot de invloedrijke families van Huisseling. Vader Wilhelmus kwam uit Escharen en trouwde met Aloijsia van Aar. Hij was organist, secretaris van het parochieel armbestuur en tot 1882 ook hoofdonderwijzer aan de Openbare Lagere School.

Hun zoon Albertus van de Wiel wordt op 2 juni 1860 in Huisseling geboren en huwt met Johanna van de Ven uit Megen. Hij wordt gemeentesecretaris en woont dan in de statige boerderij aan de Grotestraat 54, waar zich ook de gemeentesecretarie annex raadhuis bevond. De burgemeester is dan Gerardus van den Oever die in Ravenstein woont en daar tevens wethouder is.
Henri Elemans schrijft in zijn boek over de NCB dat de schooljeugd zich kostelijk vermaakte wanneer Van de Wiel al wandelend allerlei capriolen uithaalde om zijn ochtendgymnastiek te beoefenen. Zijn kale hoofd danste als een flikkerbol op en neer in de morgenzon. De kinderen hadden vooral ook wel waardering voor hun burgemeester.

Huisseling.nl; Burgemeesters
Huisseling.nl; Het woonhuis van de familie Van de Wiel (Bron: Familie Van Weegen).  [klik om te vergroten]

Een bekwame en sociaal bewogen bestuurder
Van de Wiel is een bezige bij die te midden van de boeren leeft en zich nauw met hen verbonden voelt. Hij kan mensen enthousiast maken om hun belangstelling te winnen voor de plaatselijke Boerenbond, de Boerenleenbank en andere nieuwe samenwerkingsverbanden. Zo wordt hij secretaris van de gemeente Huisseling en Neerloon, is één van de medeoprichters van de centrale NCB, medeoprichter en voorzitter van de boerenleenbank en hij is de eerste directeur van de Brandassurantie NCB (latere Interpolis). Daarnaast is hij van 1897 tot 1918 penningmeester van het hoofdbestuur van de NCB en heeft zitting in diverse commissies en besturen m.b.t. de zuivel- en veeverbetering. Hij is ook nog voorzitter van de plaatselijke Boerenbond, lid van de Provinciale Staten, organist en lid van het armbestuur. In 1908 wordt Van de Wiel ook nog benoemd tot burgemeester van de gemeente Huisseling ca. Van de Wiel geeft bovendien nog diverse cursussen aan ambtenaren! Bekend is dat Van de Wiel zelf ook een koe had. Deze gaf de meeste melk van allemaal, maar doordat het vetgehalte ook weer het laagste was van allemaal, was de melk nog niks waard.

Huisseling.nl; Burgemeesters
Huisseling.nl; We zien Albert en zijn vrouw Johanna hier met hun kinderen Martien, Henk, Piet, Wim, Louise; Theadora (Dora), Mien en Maria. De foto is van omstreeks 1900 (Bron: Familie Driessen-Cordemeyer).

Van de Wiel schijnt nogal te sukkelen met zijn gezondheid. In 1908 schrijft commissaris van de koningin van Brabant mr. A.E.J. baron Van Voorst tot Voorst: Den 1 april 1908 kwam ik weer in Huisseling. De pastoor (J. Vinken) kwam op audiëntie om te bedanken voor de benoeming van Van de Wiel tot burgemeester; hij zeide mij dat die benoeming veel beter had gewerkt op de gezondheid van Van de Wiel dan alle Kneippkuren tezamen, want dat Van de Wiel sindsdien weer heel gezond was.’ Helaas moest Van de Wiel zijn functies al vroeg (in 1923) opgeven en sterft hij op 22 april 1924 op slechts 63-jarige leeftijd! In datzelfde jaar wordt de gemeente Huisseling en Neerloon gelijktijdig met Dieden en Deursen door Ravenstein geannexeerd. De Huisselingse Schoolstraat wordt omgedoopt tot Burg. Van de Wielstraat. Het grafmonument van Albertus en zijn vrouw Johanna is nog steeds op het parochieel kerkhof te vinden.

Huisseling.nl; Burgemeesters
Huisseling.nl; Aankondiging van het overlijden van Van de Wiel in de R.K. Boerenstand van 1 mei 1924 (Bron: Familie Van Lieshout-Poos).  [klik om te vergroten]
Nadat weduwe Van de Wiel het huis had verlaten woonden er diverse mensen tijdelijk met elkaar in dit pand, totdat Harrie en Paula Theeuwes-van Loosdrecht er kwamen te wonen. Zij woonden eerst aan de Grotestraat 21. Harrie was directeur van schoenfabriek De Ravo aan de Stationssingel.

Huisseling.nl; Burgemeesters
Huisseling.nl; Na het overlijden van moeder Van de Wiel komt de familie bij elkaar (Bron: Familie Driessen-Cordemeijer).

naar boven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.