Soos Pong Ping

Inleiding
Eind jaren ’60 was er in het oude gemeentehuis in Ravenstein al het jongerenwerk, genaamd de Instuif. De leeftijd was vanaf 16 jaar en vooral op Ravensteiners gericht. Er waren muziekavonden met optredens van o.a. Zip Fastening uit Ravenstein. Dit bloeide een beetje dood. Er was geen ruimte en er waren ook bijna geen activiteiten.
In 1969 kwam een idee om in Huisseling aan het huis van Jan van den Hoogen, aan de Grotestraat 46, een stuk aan te bouwen en iets nieuws op te starten. Agent Setz verleende de vergunning en kwam ook controleren. De horecapapieren van Jan van den Hoogen kwamen van pas met de aanvraag van die vergunning. Er kwam een mooie aanbouw aan het huis waar de jeugd kon vertoeven. Chris van Gaal was één van de metselaars. In Soos Pong Ping gaan we hier verder op in.

De Soos
In de begintijd was er alleen op vrijdagavond wat gezellig buurten. De leeftijd was ook weer vanaf 16 jaar. Er kwamen jongeren uit Huisseling en omgeving, voornamelijk studenten. De eerste echte optredens kwamen en werden eens per maand in gemeenschapshuis Vidi Reo gehouden. Verder kwamen er thema-avonden met bijvoorbeeld luistermuziek en na een jaar of twee ook jeugdavonden (van 13 tot 16 jaar) op zaterdag. Er kwamen professionele programmaboekjes.
In het begin van de jaren ’70 waren er ook nog twee avonden in de week toneeloefeningen, één avond oefenen voor expressie en op zondagochtend koffiedrinken. De soos heette ‘Soos !’ voor jongeren van 13 tot 16 jaar en ‘Soos ?’ voor jongeren van 16 tot 25 jaar. Er waren toen zo’n 200 mensen bij betrokken. De oprit stond dan vol met Puchjes, Tomossen en Mobylettes (de Kreidlers en Zündapps gingen naar D’n Bond in Herpen). De Soos was van 1969 tot 1975 in Huisseling gevestigd.

Soos Pong Ping
Op een gegeven moment werd de locatie Huisseling te klein. Men klopte bij de gemeente aan en er werd gevraagd om een andere ruimte. Gedacht werd aan de oude jongensschool aan de Kolonel Wilsstraat, maar burgemeester Bonnier wilde er in eerste instantie niet aan beginnen. Hij dacht dat het een hype was en dat het allemaal veel geld ging kosten. Uiteindelijk na veel vergaderen werd besloten dat de Soos toch naar de oude jongensschool zou gaan. Met het openingsfeest waren er optredens van Dimitri van Toren en de Mr. Albert Show. De Soos kreeg ook meteen een naamswijziging, namelijk Soos ‘Pong Ping’. De naam werd gekozen omdat de zaal die ze ter beschikking hadden gekregen, was gebruikt door de tafeltennisvereniging.
Er kwamen toneeloptredens en Jongerenmissen met Kerst en andere kerkelijke feestdagen in Vidi Reo. Diverse thema-avonden omtrent Amnesty International of politieke avonden met de gemeenteraad volgden. Bij Cellus Kocken werd elk jaar een carnavalswagen gebouwd. Het ledenaantal groeide behoorlijk met voornamelijk studerende jeugd. Andere jongeren sloten zich pas later aan. Voor de kinderen was er verder weinig te doen. Aparte initiatieven in die tijd ontstonden, zoals bakfietsenclub ‘Transportief’ en ‘Trap Inn’. Trap Inn vond samen met de Scouting een onderkomen in de schuur bij Lansdaal aan de Doolhof. Transportief was de initiatiefnemer van ‘Snert op de Mert’ op carnavalsmaandag in Ravenstein. Enkele namen van bestuursleden van Pong Ping zijn bijvoorbeeld: Cor van Zuijlen, Piet Hein Arts, Peter van den Hoogen en Walter Elemans.
De oude Soos in Huisseling werd vanaf die tijd nog druk gebruikt als soort van gemeenschapshuis. Het Katholiek Vrouwengilde verzorgde er cursussen Frans en Engels, er werden vergaderingen gehouden door het CDA en het zangkoor maakte er gebruik van. Daarna heeft zelfs ‘ome Ad’ van den Hoogen nog in de aanbouw gewoond. Ad was een Frater van Tilburg en gaf handenarbeid op scholen in Oss. Later ging hij er schuin tegenover wonen in het huis van Piet Coraij (Grotestraat 49).
Heden ten dagen bestaat de jongerensoos nog steeds, onder de naam ‘Madhouse’. Zij hebben hun onderkomen gevonden in de voormalige bibliotheek in gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein.

naar boven